Top

FAQ E-liquid

Wat is een E-liquid?
E-liquid is een vloeibare substantie die u kunt zien als de brandstof van de elektrische rookervaring. Deze liquid kan met verschillende nicotinesterktes besteld worden. Ook is het mogelijk om liquids zonder nicotine te verkrijgen en in diverse smaakjes.Welk nicotinegehalte moet ik hebben?
E-liquid is er in diverse nicotine sterktes. Zie hieronder welke vorm van tabakssigaretten u gewent bent te roken en dan ziet u welke e-liquid sterkte u nodig heeft.

18 mg, te vergelijken met shag
12mg, te vergelijken met normale sigaretten
6mg, te vergelijken met light sigaretten
0mg, zonder nicotine

Hoeveel liquid staat gelijk aan hoeveel tabakssigaretten?
Het is lastig om exact het aantal trekjes van een e-sigaret en een tabakssigaret te vergelijken. Gemiddeld kunt u er echter vanuit gaan dat 1ml liquid gelijk staat aan 17 sigaretten. Dit zou betekenen dat een 10ml liquid flesje gelijk staat aan 170 sigaretten. Tel uit uw winst.

Welke ingredienten zitten er in de E-liquid?

Er zitten 4 hoofdbestanddelen in liquid:

Propyleenglycol: Het hoofdbestanddeel van de e-liquid is propyleenglycol. Propyleenglycol zorgt ervoor dat de damp kan dienen als ‘vervoermiddel’ voor de aroma’s en eventuele nicotine. Ook geeft de propyleenglycol een rokerservaring door de damp. Propyleenglycol wordt ook in diverse voedingsmiddelen gebruikt (denk aan cakemix, saladedressings, frisdranken en nog veel meer) en in bijvoorbeeld rookmachines. Deze stof is goedgekeurd door de Wereld Gezondheids Organisatie voor gebruik door consumenten.

Plantaardige glycerine: Plantaardige glycerine is een stroopachtige en heldere vloeistof. Dit ingrediënt wordt in zo’n 1500 verschillende toepassingen gebruikt. Vaak als additief voor voedsel en drank. Niet in alle liquids zit dit ingrediënt. Dit ingrediënt wordt voornamelijk gebruikt als bindmiddel.

Aroma’s: De aroma’s zijn de smaakstoffen van de liquids. Van Malboro smaak tot aan Red Bull en fruitsmaken. Alles is zo ongeveer te verkrijgen.

Nicotine: De nicotine is optioneel. Wij bieden ook liquids aan zonder nicotine. De liquids met nicotine hebben verschillende sterktes. De nicotine is de verslavende stof van zowel een echte sigaret als een e-sigaret met nicotine. Nicotine is de stof in de tabakssigaret die voor de verslaving zorgt. Echter is uit onderzoek niet naar voren gekomen dat nicotine de kankerverwekkende stof is. Dit zijn de andere 4000 stoffen die in tabakssigaretten zitten. In de elektrische sigaret zitten deze stoffen niet en is de stof nicotine op zich de meest schadelijke. Lees voor de exacte risico’s van nicotine wikipedia nicotine pagina.

Zijn er bijwerkingen van deze ingrediënten?
Het hoofdingrediënt Propyleenglycol kan zorgen voor een droge/zere keel en/of spierpijn. Dit komt doordat Propyleenglycol in je lichaam wordt omgezet naar melkzuur. Dit kan in sommige gevallen spierpijn veroorzaken. Vaak verdwijnen deze bijwerkingen vanzelf. Veel drinken wordt in het geval deze bijwerkingen optreden aangeraden. Gaan deze klachten niet vanzelf weg dan zou het kunnen dat u allergisch bent voor deze stof. In dat geval raden we u aan om een liquid op basis van plantaardige glycerine te gebruiken.
 
Wordt nicotine net zo snel opgenomen bij een e-sigaret?
De e-sigaret is al zo’n 6 jaar op de markt. Iets wat verschillende e-sigaretrokers opviel was dat ze meer moesten roken om dezelfde nicotinebevrediging te ervaren. De reden hiervan is dat er minder nicotine in het lichaam wordt opgenomen bij het dampen van een elektrische sigaret. Diverse tests laten zien dat dit maar 30 procent is tegenover de tabakssigaret. De conclusie is dat nicotine uit damp dus minder snel wordt opgenomen. Dit komt ook doordat de e-damp geen nicotineopname-acceleratorstof (ammonia) bezit. De tabakssigaretten bevatten deze (schadelijke) stof wel.

Uiteindelijk is de kans groter dat u dus meer zult roken dan dat u bij het klassieke roken deed. De kans dat u minder nicotine binnenkrijgt en dat uw lichaam daaraan went is echter ook zeer groot.